Budovu pre evanjelické gymnázium postavili pred sto rokmi

09.11.2011 Prešov

Prešov 9. novembra (TASR) – Budovu na Námestí legionárov v Prešove, kde sídli Evanjelická spojená škola, postavili špeciálne pre školské účely pred sto rokmi. Toto výročie spolu s 15. výročím obnovenia činnosti kolegiálneho gymnázia si škola pripomína podujatím Dni nového Evanjelického kolégia.
\"To sú dve významné udalosti, ktoré si tento rok pripomíname. Teší nás to o to viac, že konečne sme po 65 rokoch vo vlastných priestoroch. V minulom roku totiž budova prešla do vlastníctva Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi a.v., ktorá je zriaďovateľom školy,\" uviedol dnes pre médiá riaditeľ školy Marián Damankoš.
Pri príležitosti výročí sa začala dnes v Prešove trojdňová študentská konferencia, v rámci ktorej takmer 120 žiakov evanjelických škôl z Prešova, Liptovského Mikuláša, Martina, Tisovca a Košíc bude prezentovať svoje študentské práce. Okrem toho sa uskutoční slávnostné vyhodnotenie výtvarnej a fotografickej súťaže a v piatok (11.11.) oslavy vyvrcholia slávnostnou bohoslužbou a osadením pamätnej tabule na budove gymnázia.
Riaditeľ vysvetlil, že začiatkom 20. storočia boli súčasťou Evanjelického kolégia štyri ústavy - právnická akadémia, teologická akadémia, učiteľský ústav a vyššie gymnázium. Napriek tomu, že spomínanú budovu postavili špeciálne pre potreby evanjelického gymnázia, nakoľko budova na Hlavnej ulici nespĺňala požiadavky uhorského štátu, cirkevnému školstvu slúžia necelé polstoročie.
Podľa Damankoša si ich škola najmä v medzivojnovom období udržiavala ekumenický charakter. Tretinu žiakov tvorili študenti evanjelického vyznania, ďalšie dve tretiny katolíci a Židia.
\"Snažíme sa mať ekumenický charakter školy a aj keď nemáme presné štatistiky, neevanjelickí žiaci tvoria 30 - 40 percent. Napriek tomu, že sú Prešove tri katolícke a dve štátne gymnáziá, sa k nám stále hlásia aj žiaci iných vierovyznaní,\" povedal riaditeľ.
Podľa historických prameňov budovu dokončili v októbri 1911 a evanjelickej škole slúžila do roku 1946, kedy bola zoštátnená. Neskôr tu sídlila Pedagogická fakulta UPJŠ a od roku 1984 výrobno-technické združenie ROBOT. V roku 1996 bol v budove umiestnený Rektorát Prešovskej univerzity a časť si prenajalo novozriadené evanjelické kolegiálne gymnázium. Od júla 2010 je znovu majetkom evanjelickej cirkvi.
Damankoš spresnil, že od septembra tohto roka v budove sídli Evanjelická spojená škola, ktorej gymnaziálna zložka má 13 tried s 290 žiakmi. Základnú školu navštevuje zatiaľ v dvoch ročníkoch 43 žiakov a do materskej školy sa zapísalo 65 detí.
 

Vyberte región